fbpx

Discover Digital Trends

Our Blog

A brief: miért a legfontosabb dokumentum egy projekt keretén belül?


affarit studio facebook communication and marketing agency programare cluj napoca targu mures blog the brief

 

Mielőtt válaszolnék a fenti kérdésre, engedjétek meg, hogy meséljek el egy történetet.

Egyik nap, az üzletekben való nézelődés közben, Anna rábukkant egy gyönyörű szövet anyagra. Gondolkodás nélkül meg is vette, a következő pillanatban pedig már loholt vele a varrónőhöz. Belépve a varrodába az asztalra tette az anyagot és megkérte a varrónőt, hogy a hét végéig készítsen belőle valamit. Teltek-múltak a napok, elérkezett a hétvége, Anna pedig visszatért a varrodába, ahol a varrónő átnyújtott neki egy pár nadrágot. Anna elképedve meredt az asszonyra és közölte vele, hogy ő tulajdonképpen egy hosszú ujjú ruhát szeretett volna Szilveszterre…

Nos, ha hozzám (és, valószínűleg, sok emberhez) hasonlóan gondolkodsz, a történet végén ugyanazt a kérdést tetteted fel magadnak: Ha tudta, hogy ruhát szeretne, akkor miért nem volt képes ezt közölni már a legelején?

És ezennel el is érkeztünk a probléma lényegéhez és a terítéken lévő kérdés válaszához.

affarit studio facebook communication and marketing agency programare cluj napoca targu mures blog the brief

 

A brief az az alapvető dokumentum, amelyben a kliens tájékoztatja az ügynökséget az általa megrendelendő projekt paramétereiről, a munkához szükséges információkról.

MINDEN PROJEKT EGY BRIEF-BŐL INDUL KI!

Az ügynökség elküldi az ügyfélnek a brief-et, hogy az kitöltse az ügynökség által kért összes információval. Vagy ha a brief már része az ügyfél munkafolyamatának, akkor elküldi a sajátját anélkül, hogy az ügynökségtől szükséges lenne egy formanyomtatvány. A benyújtott adatok alapján az ügynökség nekifog a projektnek vagy kér egy következő megbeszélést is.

Egy jó brief-nek tartalmaznia kell az összes kulcsfontosságú információt az ügyfél projektjével és üzletével kapcsolatban ahhoz, hogy az ügynökség tudja azokat elemezni elemezni és annak alapján folytatni a projektet.

Csak szólok: nem létezik univerzálisan elfogadott brief. Minden típusú projekthez – legyen az design, webfejlesztés, mobilalkalmazás-fejlesztés, PR stb. – különböző brief szükséges. Ettől függetlenül, az alapfelépítése legtöbb esetben ugyanaz. Csak a projekttel kapcsolatos specifikumok változnak.

affarit studio facebook communication and marketing agency programare cluj napoca targu mures blog the brief


A brief létrehozása során a szükséges adatok mennyisége is jelentős mértékben változhat. Bizonyos esetekben elegendő néhány rövid és általános mondat (ilyenkor a brief csak 1-2 oldal), míg más esetekben a projekt összes főbb elemét részletezni kell (akkor a brief akár 10-20 oldal is lehet).

A mi javaslatunk, hogy próbáld betartani a következő képletet: az elején tedd fel azt az 5-6 legfontosabb kérdést, amelyek nélkül lehetetlennek tartod elkezdeni a projektet, majd kérj részletes, kiegészítő információkat, amelyekre szükség lehet a munka folyamán.

Íme egy lista azokkal a kérdésekkel, amelyekkel valószínűleg minden brief-ben találkozni fogsz: 

  • Az ügyfél üzleti profilja / leírása
  • A projekt leírása, célkitűzései
  • Technikai követelmények
  • A konkurencia
  • Célközönség
  • A projekt költségvetése
  • A projekt ütemterve és határideje

Egyesek szerint az időhiány nem megfelelő brief-ekhez, vagy ami mégrosszabb, nem megírt brief-ekhez vezet. Az igazság az, hogy egy brief elhanyagolása az időmegtakarítás érdekében nagyon csalóka dolog, mivel általában utómunkához vezet. Egy jól megírt brief jobb, hatékonyabb és mérhetőbb munkához vezet, valamint időt és pénzt takarít meg.

Tehát ha eddig nem használtad, vagy mikor megkértek, hogy írjál egyet, inkább kihagytad, akkor ideje orvosolni a hibát!

affarit studio facebook communication and marketing agency programare cluj napoca targu mures blog the brief

Comments

Közösségi média trendek 2020-ra
Hogyan hozzunk ki legtöbbet a Google Fordító alkalmazásból?